21 Jun 2018  

KBH: Overskyet, 13 °C

Anerkend Palæstina

Blogs

Nikolaj Villumsen
MF for Enhedslisten.
Født 1983 og BA i Historie. Medlem af Folketinget for Enhedslisten. Udenrigs- og beredskabsordfører. Næstformand i venstrefløjsgruppen ved Europarådets Parlamentariske Forsamling.
Blogindlæg af Nikolaj Villumsen
ons. 11. apr - 2018
ons. 08. nov - 2017
ons. 06. sep - 2017

DEL DETTE BLOGINDLÆG

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Onsdag, 01. juni, 2016, 07:44:35

Anerkend Palæstina

Torsdag diskuterer Folketinget et forslag fra tre partier om anerkendelse af Palæstina som en selvstændig stat. Det er et skridt, som Danmark burde have taget for længe siden. Der er brug for at øge presset på Israel.

Torsdag foregår der en vigtig debat i Folketinget. De folkevalgte skal tage stilling til forslaget fra Enhedslisten, Alternativet og SF om anerkendelse af staten Palæstina.

EU’s handelsaftale med Israel burde straks stoppes og bosættervarer boykottes.

Denne anerkendelse burde være sket for flere år siden, men den forrige regering forspildte en historisk chance for at bruge flertallet i Folketinget efter 2011 til at gennemføre en anerkendelse.

Den dårlige undskyldning fra SRSF-regeringen var, at en anerkendelse skal foregå gennem EU. Undskyldningen faldt med et brag til jorden, da den nytiltrådte svenske regering i slutningen af 2014 anerkendte Palæstina og i starten af 2015 åbnede den første officielle palæstinensiske ambassade i Vesteuropa.

Danmark kan følge det svenske eksempel, hvis der er politisk vilje. Den vilje bliver det ærlig talt svært at samle i det nuværende Folketing. Men det ændrer ikke på, at debatten er vigtigt.

Ikke mindst er det vigtigt at presse Socialdemokraterne og Det Radikale Venstre til at støtte anerkendelsen, så et nyt flertal efter Løkke kan sætte handling bag ordene. Derfor er det afgørende, at der rejses et folkeligt pres for anerkendelse af Palæstina. 

Læg pres på Israel

Debatten om anerkendelse af Palæstina er ikke blot vigtig for at præge politikken her i Danmark. Debatten er også vigtig for at lægge pres på den højreorienterede israelske regering.

Dagligt overtrædes palæstinensernes menneskerettigheder og international lov brydes. Palæstinensernes mulighed for at bevæge sig frit begrænses af apartheidmuren, deres børn trues af voldelige bosættere og soldater, og deres håb for fremtiden undergraves af en konstant udbygning af de ulovlige bosættelser på den besatte Vestbred.

Samtidig holdes Gaza under en blokade, der ikke alene skaber en humanitær krise, men også baner vejen for endnu en blodig Gazakrig. Den israelske regering arbejder aktivt på at undergrave mulighederne for en levedygtig palæstinensisk stat. Den israelske regering ønsker at fjerne Palæstina fra landkortet.

Denne politik skal have modstand. Den israelske regerings største svaghed er Europa. 34 procent af den israelske eksport går til EU. Desværre har EU givet Israel favorable handelsvilkår trods den ulovlige besættelse. Selvom det tydeligt fremgår af aftalen, at Israel er forpligtet til at overholde menneskerettighederne, så tøver EU ikke.

Vigtig solidaritet

Det er skammeligt. EU’s handelsaftale med Israel burde straks stoppes og bosættervarer burde øjeblikkelig boykottes. Men alene den ret vage mærkningsordning, EU har indført, har skabt stor frygt på den israelske højrefløj.

Realiteten er, at hvis vi i Danmark og Europa valgte at lægge pres på Israel, så ville den israelske økonomi kollapse. Det ville få de interne israelske spændinger mellem sekulære og ortodokse til at bryde ud i lys lue. Så ville selv Netanyahus højreradikale regering kunne presses til forhandlingsbordet.

Derfor er vores solidaritet med Palæstina her i Danmark så vigtig. Derfor skal Danmark anerkende Palæstina og boykotte bosættervarer. 

Nyeste: Arbejde & Kapital

Nyeste: Idekamp

Nyeste: Kultur