22 Apr 2018  

KBH: Ingen skyer af betydning, 7 °C

Skatteskandalen: 10 års bøder bør slettes

Blogs

Nanna W. Gotfredsen
Jurist, medstifter af Gadejuristen
Nanna W. Gotfredsen er medstifter af Gadejuristen og har arbejdet som gadejurist gennem 14 år. Gadejuristen sikrer juridisk hjælp til stofbrugere og andre socialt udsatte mennesker.
Blogindlæg af Nanna W. Gotfredsen

DEL DETTE BLOGINDLÆG

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Torsdag, 01. september, 2016, 10:21:23

Skatteskandalen: 10 års bøder bør slettes

Regeringen vil eftergive gæld for milliarder som led i redningsplanen for SKAT. Anledningen bør bruges til at slette alle uretmæssige bøder siden 2007 for besiddelse af mindre mængder narkotika til eget brug.

I 10 år har politiet udstedt bøder til udsatte stofbrugere i strid med gældende lovgivning. 

Reglen skulle forhindre socialt udsatte i at ende i en konstant bøderegn.

Siden juli 2007 har svært stofafhængige på overførselsindkomst nemlig ikke skullet straffes med bøde for besiddelse af stoffer til eget brug. I stedet skal de have en advarsel, også i gentagelsestilfælde.

Den særlige beskyttelsesregel blev introduceret af den daværende VK-regering, da man i 2007 hævede bøderne kraftigt for narkotikabesiddelse. Formålet med reglen var blandt andet at undgå, at socialt svært udsatte drukner i en konstant bøderegn og gæld, som de aldrig vil kunne indfri. 

Fejl i 19 af 20 sager

Desværre har politiet været elendige til at implementere lovgivningen. Den seneste opgørelse fra Center for Rusmiddelforskning viser, at reglen kun benyttes i én af 20 af den slags sager, hvor der burde gives advarsel.

Sagerne efterprøves yderst sjældent af en dommer, og kun få udsatte kender selv deres rettigheder. De har derfor ikke mulighed for at protestere. 

På grund af fejlene har det tidligere været foreslået politisk at eftergive de ulovlige bøder. Det er dog hidtil blevet afvist med påstand om, at tilfældene var meget få.

Det ved vi i dag ikke er sandt. Der er udstedt uretmæssige bøder til udsatte for millioner af kroner.

Når det er gået så galt med implementeringen, skyldes det blandt andet, at politiet har forsømt deres pligt til som myndighed at belyse enhver sag fuldt ud.

Mange betjente kender i øvrigt slet ikke loven, og allerede derfor bliver det ofte end ikke undersøgt, om den sigtede tilhører målgruppen, der kan nøjes med at få en advarsel i stedet for bøde. 

Slet de mange ulovlige bøder 

Bøder inddrives af SKAT. Det er derfor oplagt at benytte den planlagte eftergivelse til nu at slette de mange bøder, der aldrig burde være hverken idømt eller sendt til opkrævning.

Fordi sagerne er så ringe oplyst af politiet, vil det imidlertid være svært at skille de almindelige besiddelsessager fra dem, der skal afsluttes med advarsel. Vil man ikke prioritere en manuel gennemgang, må man tage konsekvensen og slette samtlige ubetalte bøder for narkotikabesiddelse, der er udstedt siden lovændringen trådte i kraft i 2007. 

Skatteminister Karsten Lauritzen (V) har sagt, at han vil være mildt indstillet overfor ubetalte biblioteksafgifter, men ikke overfor strafferetlige bøder.

Det må dog alligevel formodes, at regeringen i et retssamfund kan se behovet for at slette bøder, der aldrig burde have været udstedt. Ikke mindst, når der er tale om 10 års systematiske fejl, der er gået ud over nogle af samfundets svageste.

Er det nødvendigt også at eftergive nogle juridisk korrekte bøder udstedt til hr. og fru Danmark for besiddelse af en enkelt weekendjoint, må det være prisen for retfærdighed.

Nyeste: Arbejde & Kapital

Nyeste: Idekamp

20. apr. 2018 - 08:52
20. apr. 2018 - 08:51
20. apr. 2018 - 08:50
20. apr. 2018 - 08:25
20. apr. 2018 - 08:18
20. apr. 2018 - 08:03
19. apr. 2018 - 08:49