25 Apr 2018  

KBH: Spredte skyer, 6 °C

Norsk transportplan på afveje

Blogs

Leif Kajberg
Næstformand i Rådet for Bæredygtig Trafik
Uddannet bibliotekar, næstformand i Rådet for Bæredygtig Trafik, sekretær foreningen Frit Norden, aktiv i Danmarks Naturfredningsforening, Gladsaxe.
Blogindlæg af Leif Kajberg

DEL DETTE BLOGINDLÆG

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Torsdag, 30. marts, 2017, 08:06:52

Norsk transportplan på afveje

Transportplanforslaget lægger op til fortsat satsning på vejtrafik og trailere og flytrafik og prioriterer ikke det transportmiddel, der virkelig er brug for: Moderne højhastighedstog.

Det er altid godt at få fyldt ny viden på dunken, at hente ny inspiration og snakke med ildsjæle i et naboland. At få lidt luft under de nordiske svanevinger; for vi er en håndfuld transportpolitiske græsrødder fra Rådet for bæredygtig trafik, som tager på studietur til Oslo i maj.

Nattoget er væk, det burde genindføres, og de grænseoverskridende togforbindelser i de nordiske lande burde have et gevaldigt løft. 

Og glem alt for SAS og Norwegian, for vi flyver altså ikke derop, nej, vi tager naturligvis toget via Gøteborg. På græsrødders idealistiske, tålsomme og utrættelige manér. 

Og det tager mange timer med tog. Nattoget er væk, det burde genindføres, og de grænseoverskridende togforbindelser i de nordiske lande burde have et gevaldigt løft. Og det skorter ellers ikke på store anlægsprojekter inden for togsektoren i de andre nordiske lande. 

I Oslo vil vi møde Otto Martens, klimagræsrod, aktivist og med i Besteforeldrenes klimaaksjon – besteforeldre mot global oppvarmning.

Otto har blandt andet kritiseret forslaget til National Transportplan for Norge (NTP 2018-2029) for at være alt for bilvenligt.

I et nyhedsbrev skriver Otto: ”Transportsektoren er etter oljevirksomheten vår viktigste kilde til klimaforurensing. Hvis vi ikke greier å ta strategiske klimavalg når det gjelder transport, kan vi bare glemme hele lavutslippsamfunnet. Det blir bare tomme ord, som vi har nok av”. 

Transportplanforslaget lægger op til fortsat satsning på vejtrafik og trailere og flytrafik og prioriterer ikke det transportmiddel, der virkelig er brug for: Moderne højhastighedstog.

I stedet drøner man videre udad den forkerte tangent: Forceret udbygning af firesporede motorveje, og det er det sidste, der er behov for, hvis man skal efterleve Paris-aftalens målsætninger. Otto dumper planen, der er styret af en vanetænkning, som må udfordres!

I Oslo møder vi også Hans Edvardsen, direktør i Bilfritt byliv, Oslo Kommune. Han præsenterede Oslos ambitiøse planer for bæredygtig bytransport på det miljøstrategiske årsmøde i København den 5. – 6. december.

Oslos koncept for en bilfri by og hele processen i forbindelse med etableringen af bilfrie zoner og bæredygtige transportformer i byens centrum er rigtig spændende.

Vi har desuden kontakt til Sunniva Holmås Eidsvoll, gruppeleder Sosialistisk Venstreparti SV's bystyregruppe i Oslo, og Ivar Johansen ligeledes SV.

Ivar Johansen blogger om miljø og kollektiv trafik og har haft fokus på den motoriserede trafiks luftforurening og bilismens sundhedsskadelige virkninger.

Det anslås, at der i Oslo årligt dør 185 personer for tidligt på grund af luftforurening. Derfor er elektrificeringen af den kollektive transport i Oslo og byens cykelprojekt vigtige prioriteter.

Sporvejsudviklingen i Oslo-området er i god gænge. Der investeres således i 87 nye ”trikker” (sporvogne), som skal være på plads i 2024. Parkeringspolitik, parkeringsnormer og håndteringen af presset fra billobbyen er også interessante emner.

Nyeste: Arbejde & Kapital

Nyeste: Idekamp

25. apr. 2018 - 08:54
25. apr. 2018 - 08:34
20. apr. 2018 - 08:52
20. apr. 2018 - 08:51
20. apr. 2018 - 08:50
20. apr. 2018 - 08:25
20. apr. 2018 - 08:18