19 Jun 2018  

KBH: Ingen skyer af betydning, 20 °C

Regeringens zigzag koster grønne job

Blogs

Jens Joel
MF for Socialdemokraterne
Født 1978 og kandidat i Statskundskab (cand.scient.pol.). Medlem af Folketinget for Socialdemokraterne, hvor han er energiordfører og klimaordfører. Medlem af Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget, Europaudvalget og Skatteudvalget.
Blogindlæg af Jens Joel
ons. 09. maj - 2018
ons. 28. feb - 2018
ons. 13. dec - 2017

DEL DETTE BLOGINDLÆG

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Onsdag, 30. marts, 2016, 06:03:06

Regeringens zigzag koster grønne job

I stedet for nedskæringer på grønne løsninger er der brug for et samlet afgiftssystem, der både er ambitiøst, bæredygtigt og ikke skaber usikkerhed for erhvervslivet.

Når regeringen igen skaber usikkerhed om energiforliget, er det ikke bare de grønne ambitioner, der betaler. Det koster også kassen for de virksomheder, der investerer millioner i tillid til, at man kan regne med brede politiske aftaler. Det overrasker nok de færreste, at regeringen ikke har store ambitioner på det grønne område. Farcen om landbrugspakken er blot den sidste påmindelse om, at balance og ansvar for fremtiden er noget andre må tage sig af.

Det kan koste tusindvis af arbejdspladser og eksportindtægter, hvis vi smider den grønne førertrøje.

Alligevel må det undre, at Venstre som regeringsparti igen og igen skaber usikker om energiforliget. Det virker temmelig uhørt – for ikke at sige uansvarligt – hvis den ansvarlige minister har tænkt sig at droppe millionudbud, der har frist de kommende måneder. Det koster kassen for konkrete virksomheder, men vil også skade os på længere sigt.

Strategisk dumt

For det første er det strategisk dumt at skilte med sine manglende grønne ambitioner. Ikke mindst i kølvandet på Paris-topmødet, hvor der var global enighed om at satse grønt. Det kan koste tusindvis af danske arbejdspladser og eksportindtægter på sigt, hvis vi smider den grønne førertrøje. Derudover er det ødelæggende, hvis der skabes usikkerhed for erhvervslivet ved igen at så tvivl om den energipolitiske aftale, der ellers er indgået bredt mellem næsten alle Folketingets partier. Usikkerhed koster penge og vil gøre den grønne omstilling dyrere.

Ministerens udmelding faldt som resultat af en ny fremskrivning fra Energistyrelsen, der viser, at PSO’en, som følge af lave elpriser, bliver højere end, vi antog for 4 år siden. Den udvikling har vi kendt i flere år, og selvfølgelig skal vi tage det alvorligt, hvis konkurrenceevnen udfordres for danske produktionsvirksomheder. Derfor lavede den socialdemokratisk ledede regering flere indgreb, der nedsatte PSO’en, og derfor har vi i lang tid bedt regeringen om et samlet overblik over de afgifter, der står i vejen både for erhvervslivet og den grønne omstilling. Vi vil nemlig gerne være med til at forbedre industriens rammer.

Til gengæld vil vi ikke være med til at skabe usikre betingelser for landets erhvervsliv ved at så tvivl om allerede indgåede aftaler. Slet ikke i sidste øjeblik før opførelsen af store projekter. Det ville – som Vindmølleindustrien siger – være at gamble med det danske energimarkeds ry. Og jeg noterer mig også, at selvom en del af industrien gerne vil have ændringer i afgifterne, så støtter Dansk Industri ikke en genåbning af energiaftalen.

Drop nedskæringer

Det er simpelthen urimeligt at træffe politiske beslutninger, der ændrer i forudsætningerne for det, som virksomheder allerede har investeret i tillid til. Hvad sender det af signal til både virksomheder og udenlandske investorer om Danmark som et stabilt energimarked?

Drop hastige og uigennemtænkte nedskæringer på de grønne løsninger, og lad os i stedet overveje, hvordan vi sikrer et fremtidigt samlet afgiftssystem, der både er ambitiøst, bæredygtigt og ikke skaber usikkerhed for erhvervslivet.

Nyeste: Idekamp

15. jun. 2018 - 08:37
15. jun. 2018 - 08:26
13. jun. 2018 - 08:48
13. jun. 2018 - 08:27

Nyeste: Kultur