20 Jun 2018  

KBH: Ingen skyer af betydning, 11 °C

Lars og læbestiften

Blogs

Jens Joel
MF for Socialdemokraterne
Født 1978 og kandidat i Statskundskab (cand.scient.pol.). Medlem af Folketinget for Socialdemokraterne, hvor han er energiordfører og klimaordfører. Medlem af Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget, Europaudvalget og Skatteudvalget.
Blogindlæg af Jens Joel
ons. 09. maj - 2018
ons. 28. feb - 2018
ons. 13. dec - 2017

DEL DETTE BLOGINDLÆG

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Tirsdag, 09. august, 2016, 12:08:25

Lars og læbestiften

Regeringen har skabt en usikkerhed om retningen og seriøsiteten i den grønne omstilling. Det er ikke bare dårligt nyt for klimaet og arbejdspladserne. Det er også utilgiveligt dårligt købmandsskab.

Et år efter regeringsskiftet har både borgerne, erhvervslivet og klimaet mærket, at Venstreregeringens "grøn realisme" i virkeligheden bare er orwellsk nysprog for "skær ned på de grønne ambitioner, brems omstillingen, drop fremtidsinvesteringerne og forkæl vennerne i landbruget". Måske med den tilføjelse, at de penge, der spares, skal bruges til topskattelettelser.

Det er sørgeligt, men sandheden er nok, at vi har en lille regering med endnu mindre ambitioner.

Venstre-regeringens "grøn realisme" er i virkeligheden bare orwellsk nysprog for at skære ned på de grønne ambitioner.

Da Obama i 2008 sagde: "You can put lipstick on a pig, but it's still a pig", mente han i al sin enkelthed bare, at de politiske realiteter jo ikke ændrer sig, blot fordi man forskønner dem med lidt make up på overfladen. Jeg kom til at tænke på ordene, da jeg i sommerferien læste et interview med energi- og klimaministeren.

I et sommerinterviewet med Altinget (18. juli), sagde ministeren, at "man havde fået noget fra hånden på det grønne område" og at kritikken af regeringen var helt forfejlet.

Som et eksempel på den forfejlede kritik fremhævede ministeren deltagelsen i "Mission Innovation". Dermed havde regeringen "fået Danmark med i ’Champions League’ for udviklingen af vedvarende energiteknologi".

Initiativet – som handler om at de 20 deltagerlande efter 2020 skal investere 200 milliarder kroner om året i energiforskning – er rigtignok et godt og vigtigt skridt. Et fint selskab. Med statsledere og milliardærer. Og Lars Løkke solede sig da også i spotligths og god omtale, da klimatopmødet åbnede i Paris.

Men det er jo tåkrummende pinligt at høre, hvordan regeringen lover penge væk efter 2020, (hvor de forhåbentlig ikke længere er i regering) mens de på dette års finanslov har skåret 53 procent (!!!) af forskningsbevillingen til EUDP. Dansk Industri er med rette fortørnede og kritiserer regeringen. De penge er godt givet ud, når dansk erhvervsliv via forskningsprogrammerne hiver eksportindtægter hjem og skaber nye arbejdspladser. Det viser ministeriets egne evalueringer også.

Og nu er regeringen så gået på sommerferie med en melding om, at de ønsker at aflyse de kystnære havvindmøller, der har endelig budfrist 1. september. Der findes selvfølgelig investorer, der allerede har brugt tocifrede millionbeløb på det udbud, og de har lige nu højtlønnede eksperter på arbejde i sommervarmen, mens ministeren in absentia fastholder, at man ønsker at droppe planerne.

Den usikkerhed, det skaber, koster dyrt. Ikke bare for de private virksomheder, der har investeret i tillid til, at en aftale var en aftale. På sigt kan det også betyde, at vi mister muligheden for at tiltrække investeringer og taber den førerposition på gulvet, som det har taget 30-40 år at opbygge.  Regeringen har skabt en usikkerhed om retningen og seriøsiteten i den grønne omstilling, som før sommer fik en af de større vindmølleinvestorer til at droppe planerne om fremtidige investeringer i Danmark.

Det er ikke bare dårligt nyt for klimaet og arbejdspladserne. Det er også utilgiveligt dårligt købmandsskab.

Derfor er opfordringen til regeringen klar: Drop læbestiften Lars Løkke – og brug i stedet den sunde fornuft.

Nyeste: Idekamp

15. jun. 2018 - 08:37
15. jun. 2018 - 08:26
13. jun. 2018 - 08:48
13. jun. 2018 - 08:27

Nyeste: Kultur