25 Apr 2018  

KBH: Spredte skyer, 8 °C

Strejke lagde Irma-hylder tomme

Strejke lagde Irma-hylder tomme

Fredag, 20. april, 2012, 11:08:10

Coops lagre over hele landet har været ramt af strejker siden tirsdag. Arbejderne vil ikke finde sig i, at ledelsen fyrer kolleger efter mange års tro tjeneste.

Onsdag manglede der mælk og andre dagligvarer i de 1200 butikker rundt om i landet, som Coop Danmark normalt leverer varer til.
Mette Kramer Kristensen

Onsdag manglede der mælk og andre dagligvarer i de 1200 butikker rundt om i landet, som Coop Danmark normalt leverer varer til.

Samtlige 1300-1400 lagerarbejdere i Danmarks største detailvirksomhed havde nedlagt arbejdet.

Strejken startede allerede tirsdag på Speciallageret i Albertslund, efter at ledelsen havde sat navn på 15 personer, som skal fyres.

– Problemet er, at ledelsen er begyndt at plukke folk ud, som den vil af med. Tre af de fyrede har været ansat i mange år, fortæller Kai Jensen til Arbejderen.

Han er tillidsmand for natholdet ved Coop’s lager i Hesselager ved Aarhus, hvor der arbejder i alt 350 ansatte.

Men ledelsen kan ikke bare fyre hvem som helst. Det er i strid med tryghedsaftalen, mener lagerarbejderne. Så i løbet af onsdagen spredte strejken sig til samtlige lagre i sympati med kollegerne i Albertslund.

Tryghedsaftalen indeholder klare spilleregler for, hvordan man håndterer perioder, hvor der er mindre at lave og derfor skal mande ned. Som hovedregel fyrer man ikke ansatte med tre års anciennitet, og slet ikke hvis der findes nyere tilkomne.

– Derfor mener kollegerne, det er uacceptabelt, når ledelsen bruger en flere år gammel advarsel på grund af sygdom som begrundelse for at fyre en mand, der har været i firmaet i mange år, lyder Kai Jensens forklaring.

Ifølge Arbejderens oplysninger har ledelsen har opsagt de »dårligste medarbejdere« og ikke de ansatte, der har været ansat kortest tid.

Ledelsen mener sagen er principiel og at den drejer sig om, hvem der har ledelsesretten. Af samme grund er ledelsen ikke indstillet på at gå på kompromis.

Jens Juul Nielsen, Informationsdirektør ved Coop Danmark A/S, bekræfter overfor Arbejderen, at arbejdsnedlæggelserne skyldes uenighed om tre afskedigelser på et af lagrene.

– Der er drøftelser i dag mellem os og tillidsrepræsentanterne. Arbejdet på lagrene fortsætter som normalt nu (torsdag, red.), oplyser informationsdirektøren.

20. apr. 2012 - 11:08   03. sep. 2012 - 12:37

Indland