24 Jun 2018  

KBH: Ingen skyer af betydning, 11 °C

Blix, Castro og Kelly: Bomb ikke Iran

Blix, Castro og Kelly: Bomb ikke Iran

Fredag, 30. marts, 2012, 18:03:48

Det værste jeg kan forestille mig nu er at gøre noget krigerisk, der får iranerne til at smide IAEA ud. Det ville gøre det internationale samfund »blind«, siger atominspektør Kelly.

FN’s tidligere våbeninspektør, den svenske diplomat Hans Blix, er stærkt foruroliget over faren for, at Israel med eller uden USA og andre vestlige lande snart vil bombe Iran.

Blix var våbeninspektør i Irak op til krigen i 2003, og han beklager, at det ikke lykkedes at undgå den krig:

– Jeg er ked af, hvordan det gik, for vi mislykkedes. Hvis vi havde kunnet overbevise FN’s Sikkerhedsråd og overbevise verden, så var der måske ikke blevet krig, har han sagt.

Nu forudser han, at det samme kan ske igen:

– Når jeg hører Israels premierminister Netanyahu sige, at det [et angreb mod Iran] på den ene side ikke er et spørgsmål om dage eller uger, men på den anden side heller ikke et spørgsmål om år, så synes jeg det lyder som forfærdelige trusler, siger Hans Blix i et interview med den arabiske tv-station Al Jazeera.

Israel begrunder sine aggressive planer om at bombe Iran med påstande om, at Iran – trods forsikringer om det modsatte – er ved at bygge en atombombe.

Hans Blix var i en lang årrække leder af FN’s atomenergiagentur IAEA. Efter IAEA’s seneste kontrolbesøg på Iran atomanlæg forsikrer inspektøren Robert Kelly om, at alle de anlæg i Iran, hvor der kunne udvikles atomvåben er underlagt IAEA’s inspektioner.

– Vi ønsker, at det skal fortsætte sådan. Det værste jeg kan forestille mig nu er at gøre noget krigerisk, der får iranerne til at smide IAEA ud. Det ville være en katastrofe.

Det ville gøre det internationale samfund »blind«, advarer Robert Kelly.

På den anden side af Atlanten lyder der helt tilsvarende advarsler fra Cubas tidligere præsident Fidel Castro.

Han har noteret sig, at »en general i USA’s luftvåben har beskrevet den hidtil største konventionelle bombe med 13,6 ton sprængstof som fantastisk til et militært angreb på Iran.«

Ud over sprængkraften er denne bombe designet til at bore sig 60 meter gennem beton før den detonerer.

Fidel Castro skriver i en af sine seneste såkaldte »Reflektioner«, at de militærfolk og politikere, der tænker i brug af en sådan bombe mod Iran tilsyneladende forestiller sig, at iranerne bagefter bare overgiver sig uden af affyre et skud.

Det tror han er en skæbnesvanger fejltagelse og forudser, at det vil udløse en ny, stor krig.

»Således vil vores art ubønhørligt blive trukket hen mod katastrofen. Hvis ikke lærer at forstå, vil vi aldrig være i stand til at overleve. For mit eget vedkommende nærer jeg ingen tvivl om, at USA står foran at begå og lede verden mod den største fejltagelse i sin historie.«

30. mar. 2012 - 18:03   30. aug. 2012 - 19:18

Idekamp