25 May 2018  

KBH: Ingen skyer af betydning, 22 °C

Strejker i flere byer onsdag

Slutspurt i nej-kampagne

Strejker i flere byer onsdag

Bygningsarbejdere strejker i dag i Aalborg, København og flere andre byer i protest mod overenskomstresultatet.

Strejkende i København
FOTO: Aage Christensen
Strejkende i København
FOTO: Aage Christensen
Strejkende i København
FOTO: Aage Christensen
Strejkende i København
FOTO: Aage Christensen

I Aalborg, København og flere andre byer er der i dag onsdag strejker på en række byggepladser. Murere, tømrere, betonarbejdere og stilladsarbejdere nedlægger arbejdet i protest mod overenskomstresultatet.

Der er mange år siden, at der har været så markant en modstand mod en overenskomst op til afstemningen.

– Folk er meget utilfredse med, at de kan blive pålagt systematisk overarbejde, så mester kan diktere, at de i perioder skal arbejde 42 timer om ugen, siger Emil Olsen fra den lokale nej-kampagne i Aalborg.

– Vi har også fået for lidt på mindstelønnen. Vi får nærmest ingenting i en situation, hvor virksomhederne tjener styrtende med penge. Jeg har endnu ikke mødt en eneste, der har stemt ja til overenskomsten, tilføjer han.

Misforhold mellem top og bund

I Aalborg mødes de strejkende klokken 13 på Gammeltorv 10 for at markere deres utilfredshed. De lokale medier er inviteret med.

– Vi vil lige skabe lidt opmærksomhed omkring nej-kampagnen, inden alle går på påskeferie, forklarer Emil Olsen.

De aalborgensiske nej-aktivister har ringet rundt til kollegaer og opfordret til at stemme nej og har delt omkring 1800 flyers ud på forskellige industriarbejdspladser.

– Folk er uforstående overfor, at vores forhandlere har kunne stemme ja til det her resultat, når baglandet anbefaler et nej. Der er virkelig et misforhold mellem top og bund i fagbevægelsen på det her spørgsmål, siger Emil Olsen.

Også i Københavnsområdet og i Hillerød ligger flere byggepladser stille i dag, fordi murersvende og murerarbejdsmænd og andre faggrupper strejker.

200 strejker i København

– Omkring 200 nedlægger arbejdet. Det rammer rigtig mange pladser, fordi mange også er på ferie i de her dage, siger Michael Hansen, talsmand for de strejkende.

– Vi er godt sure over den her overenskomst. Vores kroppe kan ikke holde til 42 timers arbejdsuge. Samtidig får vi nærmest ingenting på lønnen efter at have vist mådehold i mange år. Men bliver firmaerne bliver rigere og rigere, tilføjer han. 

Det manglende værn mod social dumping vækker også vrede på byggepladserne.

Udover Aalborg, København og Hillerød er der også forlydener om arbejdsnedlæggelser i Vejle, Randers og måske flere andre byer.

Strejker i sidste uge

Også i sidste uge strejkede en række forskellige faggrupper rundt omkring i landet. 

500 stilladsarbejdere i København lagde ud ved at nedlægge arbejdet tirsdag. Torsdag indledte 350 slagteriarbejdere på Danish Crown i Horsens en flere dage lang strejke. Strejken bredte sig torsdag til Danish Crowns afdelinger i Kolding, Sæby og Rønne.

I fredags udbrød der en række spontane strejker i København. Et tømrersjak på 20 mand, der arbejdede på Rigshospitalet, nedlagde arbejdet. De blev fulgt af håndværkere på flere andre byggepladser, så der i alt var omkring 140, der strejkede.

Der er mange år siden, at der har været så markant en modstand mod en overenskomst op til afstemningen.

Omkring 600.000 arbejdere på det private område kan stemme om de nye tre-årige overenskomster. Afstemningen slutter den 18. eller den 19. april alt efter, hvilket forbund man hører til. Den 20. april offentliggøres resultatet. 

Hovedbestyrelsen i alle fagforbund på nær NNF, der organiserer slagteriarbejderne, anbefaler et ja til overenskomsten. Modsat opfordrer mange lokale afdelinger til at stemme nej.

12. apr. 2017 - 06:41   13. apr. 2017 - 15:40

OK 2017

ur@arbejderen.dk