21 Jun 2018  

KBH: Spredte skyer, 13 °C

FOA klar til at trække region i arbejdsretten

Efter fyringstrusler mod portører

FOA klar til at trække region i arbejdsretten

Region Sjælland vil fyre portører, der nægter at lade sig uddanne til serviceassistenter. Trækker regionen ikke fyringsvarslerne tilbage, så ryger sagen i arbejdsretten, lyder det fra FOA.

Det er ikke mange senge, der er blevet flyttet rundt på gangene på hospitalerne i Region Sjælland siden torsdag i sidste uge. 200 portører strejker mod uddannelsestvang og de har sympati fra kollegaer i Region Hovedstaden og Nordjylland.
FOTO: Bille
1 af 1

Region Sjælland "prikkede" i sidste uge til 20 portører og en rengøringsassistent og krævede, at de videreuddanner sig til serviceassistenter senest i februar eller marts næste år. Gør de ikke det, risikerer de at blive fyret.

Det er også afgørende at slå fast, at det ikke er arbejdsmangel, der kan begrunde afskedigelserne.
Dennis Kristensen, FOA

Nu kræver fagforbundet FOA fyringsvarslerne trukket tilbage, ellers ender sagen i arbejdsretten, lyder det fra FOA's forbundsformand Dennis Kristensen.

– Regionen har stillet i udsigt, at et større antal portører og ansatte på rengøringsoverenskomster tilsvarende skal skifte overenskomst i de kommende år på samme vilkår. Dermed bryder Region Sjælland den forpligtelse, som en overenskomst indeholder, til at være loyal overfor overenskomstens indhold og dækningsområde, siger FOA-formanden.

Misbrug af ledelsesretten

Dennis Kristensen mener, at regionen "misbruger" sin ledelsesret ved at true portørerne med en fyreseddel, hvis ikke de makker ret.

– Det er også afgørende at slå fast, at det ikke er arbejdsmangel, der kan begrunde afskedigelserne, fordi arbejdsopgaverne ikke fjernes, men fortsat skal udføres - formentlig fuldstændig som i dag, supplerer Dennis Kristensen.

Sagen er startet, fordi Region Sjælland har krævet, at i alt 102 portører og rengøringsassistenter skal videreuddanne sig til serviceassistenter i foråret 2018. Kun 81 meldte tilbage inden den angivne deadline 11. maj, og det fik regionen til at udstede fyringstrusler til dem, der ikke vil påtvinges en uddannelse.

Torsdag resulterede prikkerunden i strejke blandt cirka 200 portører på sygehusene i Roskilde, Holbæk, Slagelse, Næstved og Nykøbing F. Portørerne er utilferdse med, at deres arbejdsfunktioner vil blive væsentligt ændret på grund af uddannelsen. Derudover vil den enkelte portør også mærke en markant lønnedgang, mens uddannelsen foregår.

Strejken breder sig

Strejkerne bredte sig fredag til Region Hovedstaden. Arbejdet blev normaliseret hen over weekenden, men mandag morgen brød balladen ud igen. 

Den foreløbig kulmination kom tirsdag formiddag, hvor de strejkende portører fra Region Sjælland sammen med portørkollegaer fra samtlige hospitaler i Region Hovedstaden gik i samlet optog fra Rigshospitalet i København til Danske Regioners hovedsæde på Dampfærgevej.

"Vi kræver, at der nu kommer gang i den erhvervsuddannelse som portør, der er aftalt mellem netop Danske Regioner og fagforbundet FOA," skriver portørerne på Facebook.

Næstformand i FOA1 Steen Vadgaard fortæller, at det er portørarbejdet på Herlev, Gentofte, Glostrup, Rigshospitalet, Hvidovre, Amager, Frederiksberg og Bispebjerg, der er ramt af strejke.

– Portørerne siger, at de strejker i sympati med kollegaerne i Region Sjælland og for at vise, hvad der sker, hvis ledelsen her i regionen skulle få samme idé om uddannelse som naboregionens, siger Steen Vadgaard til Arbejderen.

Han understreger, at medlemmerne i FOA1 har fået at vide, at de har gang i en overenskomststridig strejke.

– Når de trodser strejkeforbuddet, så er det ifølge portørerne fordi, deres kollegaer i Region Sjælland er truet med fyringer, hvis de afviser at tage en uddannelse, som, de mener, udvander deres fag og faglighed, forklarer Steen Vadgaard.

Undren i Nordjylland

Også i det nordjyske har der været sympati med de sjællandske kollegaer.

Mandag holdt portørerne på Aalborg Universitetshospital - Syd, Nord, Himmerland og Hobro - fagligt møde på foranledning af en menig portør.

– Set i lyset af aftalerne fra OK15, hvor de danske regioner nikkede ja til at arbejde for en ny fælles uddannelse for portørerne, så kan det undre, at Region Sjælland vælger at gå andre veje i stedet for at afvente en ny uddannelse, siger Hans Chr. Franksen, som er fællestillidsrepræsentant for portørerne.

De nordjyske portører forstår frustrationerne og utilfredsheden med Region Sjælland. De mener aldrig, det er godt at tvinge folk til uddannelse, de ikke selv ønsker. Og de mener, at det risikerer at gå ud over det faglige niveau i begge fag, hvis man samler portørfaget og rengøringsfaget i samme uddannelse.

Strejken blandt portørerne betyder, at sygehusene må aflyse planlagte operationer og undersøgelser, mens der er etableret nødberedskab, der tager sig af alle, der bliver akut eller livstruende syge.

12. jun. 2017 - 16:22   13. jun. 2017 - 15:51

Strejke

noc@arbejderen.dk