19 Jun 2018  

KBH: Spredte skyer, 21 °C

Familieliv, karriere og sammenbrud

Roman

Familieliv, karriere og sammenbrud

Varme stærke menneskeskildringer i Katrine Marie Guldagers roman om tre generationer, begyndende med en venstreorienteret 70'er familie.

Forfatteren Katrine Marie Guldager.
FOTO: Politikens Forlag
1 af 1

Katrine Marie Guldager har skrevet romanen "En uskyldig familie" på foranledning af filminstruktør Peter Aalbæk Jensen. Tidligere har hun skrevet  "Køgekrøniken" et værk på seks bind, en novellesamling, en selvbiografi og en række børnebøger.

Disse magtarrogante personligheder reduceres på et øjeblik ved kursernes styrtdyk.

"En uskyldig familie" er til dels en kollektivroman, idet den omhandler en familie gennem to til tre generationer. Som læser er du i selskab med en varm og klog kvinde. Katrine Marie Guldager er prisbelønnet, på finansloven og 51 år gammel.

Romanens familie består af Holger og Jytte samt børnene Frederik, Lene og Jakob. Forældrene har rod i 70'erne og 80'ernes venstrebevægelse. Holger er økoavler på Drejø, Jytte er feminist. Så kommer vi til børnenes selvrealisation: Frederik bliver i sit forældreoprør finansmand, søsteren Lene er hans modstykke og får stilling som præst i hjembyen Svendborg. Jakob bliver ingenting udover psykisk syg.

Frederik, bogens hovedperson, får en livsbane begyndende med Handelsskolen i Svendborg til Handelsgymnasiet i København og videre til en topstilling hos Goldman Sachs i New York.

Frederiks menneskelige udvikling karakteriseres af stærk individualisme. Vi præsenteres for det neoliberale menneske, kynisk i menneskesyn, isoleret i en ynkelig subkultur af psykopater: "alt, hvad han havde brug for af omsorg, kunne fås blot ved at vifte lidt med sit kreditkort". Det fik mig til at tænke på en gammel verselinie: "Menneske min ven, aldrig så jeg dig så ene".

Tæt på konsekvenserne

En anden af boges kvaliteter er beskrivelsen af angrebet på tvillingetårnene 11.september 2001 og finanskrakket i 2008. Et sammenbrud, som beskrives mesterligt, både socialt, økonomisk og menneskeligt.

Frederik er øjenvidne til begge begivenhederne. Vi kommer tæt på konsekvenserne af det økonomiske sammenbrud; socialt, menneskeligt. Disse magtarrogante personligheder reduceres på et øjeblik, ved kursernes styrtdyk, til depressive, neurotiske vrag, der sygemeldt afventer et nyt opsving i kurserne.

Denne proces eksemplificeres i Frederiks tilfælde af livstruende stresssymptomer. Han må forlade New York og efter et ophold i London, søger han tilbage til Danmark, til den familie han bortprioriterede.

Frederik har vel oplevet kærligheden, og efter en række kærlighedsaffærer bliver han gift med Birgitte, en datter af det danske finansoligarki. Kærligheden er imidlertid også perverteret. En af hans kærester forlader ham med ordene: "Hvem er du Fredrik, hvorfor fortæller du aldrig om dig selv?"

Bogen har ikke en naturlig afslutning. Jytte dør, mens personerne står midt i deres livsforløb. Vi må vente på en efterfølger.

På trods af de varme stærke menneske skildringer, de fine fortællinger, er bogen ikke båret af et materialistisk, socialistisk grundsyn. Personerne er netop "uskyldige" ofre. De kæmper, men ikke sammen.

28. aug. 2017 - 13:05   25. sep. 2017 - 12:58

Bøger

Nils Christensen
Anmelder
4

En uskyldig familie. Af Katrine Marie Guldager. Politikens Forlag. 304 sider. Vejl. pris 300 kr.

Annonce