21 Jun 2018  

KBH: Spredte skyer, 13 °C

En idealist i klemme

Roman om Sjostakovitj

En idealist i klemme

Romanen er en fantastisk historie om en stor og vigtigt komponist, der reflekterer over kunstens funktion og rolle i samfundet.

Forfatteren Julian Barnes.
FOTO: Tiderne Skifter
1 af 1

Den sovjetiske succes-komponist Dmitrij Sjostakovitj (1906-75) er 30 år, da romanen om ham, skrevet af Julian Barnes, begynder. Sjostakovitj har netop fået kritiseret sin seneste opera, "Lady Macbeth fra Mtsensk", af den sovjetiske leder Stalin i selveste partiavisen "Pravda". Efter to års succes.

Sjostakovitjs manglende mod til at stå fast giver ham skyldfølelse. Måske skam.

Under overskriften "Mere kludder end musik" og på lederplads og stemples Sjostakovitjs opera for formalisme, kosmopolisme og venstreradikalisme, og den unge komponist frygter for sin, og sin families, skæbne. Han slipper billigt.

Stalin ønsker ham hverken til Sibirien eller henrettet, men gjort til kulturel frontfigur. Operaen var ment som en triologi omhandlende kvindernes frigørelse før, under og efter revolutionen baseret på en novelle af forfatteren Leskov fra 1865.

"Tidens støj" er en roman, der handler om tre perioder af komponistens liv. Først året 1936 "På trappeafsatsen", som henviser til truede folk som sad og ventede på afhentning, 1949 om efter krigsperioden og endelig om perioden efter Stalin, det vil sige slutningen af hans liv, da Sjostakovitj døde i 1975.

En dag indkaldes Sjostakovitj som vidne, da en af hans venner, en marskal, er forsvundet, men hans forhørsleder er selv forsvundet, og Sjostakovitj er forsat en fri om end angst mand.

Efter Den Store Fædrelandskrig, Anden Verdenskrig, bliver Sjostakovitj hædret for sin syvende symfoni, "Leningrad symfonien", om byens 900 dage lange belejring, og trykket letter. Efter Stalins død og det kulturelle tøbrud efter Khrusjtjov tages han til nåde. Men det bliver aldrig det samme. Kompromisser og selvcensur har ødelagt noget i ham. Hans manglende mod til at stå fast giver ham skyldfølelse. Måske skam.

Romanen er en fantastisk historie om en stor og vigtigt komponist, der reflekterer over kunstens funktion og rolle i samfundet. Uanset det faktuelle er den en vigtig og spændende fortalt historie. En mesterlig fortælling med en mængde lag, herunder debatten om "partilitteratur" og den socialistisk realismes rolle. En vigtig historie og debat.

08. feb. 2017 - 11:00   08. feb. 2017 - 11:10

Bøger

Bjarne Nielsen
Anmelder
5

Tidens støj. Af Julian Barnes. 202 sider. 270 kroner.
Forlag: Tiderne skifter

Annonce